Totaal aantal pageviews

vrijdag 9 maart 2012

Lavendel

Lavendel
De bladeren van  lavendel zijn grijs-groen en lancetvormig.
 
is een winterharde, altijdgroene dwergstruik met in bundels rechtopstaande stengels. De stam vertakt zich in talrijke stengels die tot 60 cm hoog kunnen worden.


De bladeren groeien slechts op het onderste gedeelte van de stengel. In de zomer (juli tot september) bloeien op de toppen van de stengels blauw-violette bloemen als schijnaren.....De frisse en zuivere geur van lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel.

De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord "lavare" dat "wassen" betekent.....Gebruik de hele plant voor mooie geurige hagen.
Hang de gedroogde bloem op in bosjes, apart of samen met andere bloemen.


lavendel alleen ziet er leuk uit aan het hoofdeinde van het bed, aan de gordijnrails of aan een fotolijstje. Lavendel met andere bloemen is leuk op deuren, aan raamkozijnen of aan het plafond.


De lekkere geur van lavendel werkt ontspannend en daarom is een geurkaarsje een must in een druk leven....Voeg twijgjes toe aan kransen en ruikers.
Wanneer de lavendelbloemen zijn uitgedroogd, dan kunnen ze nog voor andere doeleinde gebruikt worden......Golvende velden met lavendel zijn het handelsmerk van Zuid-Frankrijk. Immense akkers met bloeiende lavendel zijn typisch voor het gebied ten noorden van Nice. Daar wordt op commerciële wijze lavendel geteeld om parfums en geparfumeerde zeep mee te bereiden......


Ik droog het elk jaar en vul er mijn zelfgemaakte geurzakjes mee, gecombineerd met wilde rozen.
Blijft maandenlang lekker ruiken, en staan ook nog leuk bv in de badkamer......


Nog een handige tip;

Wanneer je lavendel naast rozenstruikjes zet, heb je veel minder last van bladluis in de rozen......


Succes en een  fris en geurend weekend.