Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart 20, 2012 weergeven

Madeliefje

Zolang het niet vriest, is de soort het hele jaar in bloei aan te treffen. Ook worden er madeliefjes gebruikt voor de siertuin. Dit zijn cultivars met grote bloemen.


Madeliefjes worden door mensen veel geplukt om een ketting van te maken. Dit doe je door een madeliefje te plukken, door het einde van de bloemstengel een gaatje te maken met je nagel, en daar dan een ander stengeltje door te steken, waar je ook weer een gaatje in maakt, en zo gaat dat door. Dit wordt het meeste door kinderen gedaan die dan in een veld met madeliefjes gaan zitten en een heleboel kettingen van madeliefjes rijgen. Soms maken volwassen ze ook, meestal om ze aan iemand te geven die ze na aan het hart ligt. Dit in tegenstelling tot de kinderen, die ze meestal zelf houden of aan hun ouders geven.


In de homeopathie wordt het madeliefje gebruikt om problemen met de huid te behandelen, zoals huidontstekingen met jeuk en eczeem In het Oude Rome werden de wonden van soldaten behandeld met een aftreksel van madeliefjes…